luni, 26 martie 2012

Dezvoltare personala - pasul PMP

In general imi place sa ma tin de promisiuni si sa imi ating telurile. Unii mi-au spus ca sint prea pragmatic sau prea stresant dar asta este stilul meu si asta este atitudinea mea.

La capitolul dezvoltare personala Piramida lui Maslow ce ma caracterizeaza s-a mai completat la un nivel, al cincilea as zice eu, care se afla in virful piramidei. Conform teoriei lui Maslow "nevoile de auto-actualizare vin din placerea instinctiva a omului de a fructifica la maximum capacitatile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun". Acum nu stiu daca se va intimpla si cu mine acest lucru dar sint sigur ca dupa ziua de duminica am avut un sentiment de implinire fantastic!

Ca sa lamuresc despre ce este vorba in propozitie, va spun ca am dat si luat examenul PMP (Project Management Professional) care este o certificare de project management recunoscuta ca fiind cea mai valoroasa la nivel international (pentru cei care doresc mai multe detalii le pot gasi la www.pmi.org).

Am inceput acest demers, oarecum, acum un an cind m-am decis sa oficializez relatia mea cu managementul de proiect si cind am absolvit un curs de Project Management la Exec Edu. Acest curs a fost pasul de plecare catre ceea ce avea sa devina mai departe visul si dorinta mea de a deveni "PMP Certified". Dupa aproape un an, timp in care am tot cochetat cu ideea de a-mi da certificarea si in care am participat la diverse intilniri ale celor certificati, am decis ca este timpul sa o fac. Am considerat ca este necesar sa mai fac un curs si aici alegerea mi-a fost usurata de Ilie Dragan (presedintele in exercitiu al PMI Romania) care este si trainer la cursul de pregatire PMP® Exam Prep organizat la EDU EUPC si astfel in februarie deveneam absolvent al acestui curs. Mai exact pe 24 februarie 2012. Mi-am stabilit atunci ca am la dispozitie o luna sa ma pregatesc mai departe si sa dau examenul. Am facut-o si am reusit. Ii multumesc lui Ilie pentru ca, in afara de metoda folosita, a reusit sa ne transmita incredere si dorinta de a finaliza pozitiv acest demers al nostru.

Mai departe voi deveni un pic tehnic pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa obtina aceasta certificare si nu au curajul sau nu stiu de unde sa o apuce. O parte din cele de mai jos le gasiti si in testimonialul meu de pe Blogul Eupc Edu.

Lesson learned si cum am facut eu:

Ce am studiat:
- Rita PMP Exam Prep Course (4 days)
- Rita PMP Exam Prep 7th Edition - citita de 3 ori
- PMBOK 4th Edition - A!! English version!!! - citita 2 ori; Va recomand sa utilizati manuale si lecturi in limba engleza!
- Hot Topics Rita flash cards  - din cind in cind
- Rita Process GameCards (si mi le-am lipit pe un flip-chart sa le am in fata mai tot timpul)
- PM FAStrack v7 pentru simularea examenului;
- citeva newslettere zilnice de la PMPrepcast citite doar ca titlu informativ, nu spun nimic in plus fata de Rita dar dimineata pentru 5 - 10 minute imi reimprospatam ideile si dupa ce puneam pe hirtie Planning Processes...mai gaseam ceva din alta arie sau gaseam ceva evidentiat acolo
- cautari pe internet pentru explicatii detaliate ale termenilor: Monte Carlo, Deming, etc sau orice termen nu mi s-a parut clar sau pe care nu l-am inteles;

Cum am studiat:
- citit Rita's PMP Exam Prep si PMBOK 4th Edition inainte de curs (1 sapt) - chestiile astea nu sint neaparat necesare!!!
- studiu o luna (30 zile - start pe 25.02.2012) 4 ore/zi in timpul saptaminii si 6 ore in weekend
- dupa curs, primele 2 saptamini: citit Rita's o data si PMBOK o data (doar paginile si capitolele indicate in Suplimentul de la curs)
- saptamina 3: citit Rita's capitol cu capitol si facut simulare pe procese cite 30 - 40 intrebari dupa fiecare proces
- vineri dimineata un PMP simulation si apoi simbata relaxare
 - saptamina 4: citit Rita's capitol cu capitol si facut simulare pe procese cite 30 - 40 intrebari dupa fiecare proces
- vineri dimineata un PMP simulation
- simbata un SuperPMP simulation in the morning si apoi relaxare, dar la 23.55 (ora noua) eram in pat. Trebuie sa fii odihnit la examen!!!
- duminica 25.03.2012 ... passed the exam !!!

La examen:
- e bine sa fiti acolo cu 30 minute inainte, oricum fata nu vine decit la 8.30 dar iti da un pic de confort sa stii ca ai ajuns, ai parcat, esti linistit:
- cartea de identitate este vax pentru cei de la Prometric pentru ca nu are semnatura pe ea asa ca e mai bine sa aveti pasaportul la voi caci la mine in permis nu era trecut al doilea prenume complet si doar initiala!!!!
- orice obiect personal se pune in dulapior care nu mai poate fi accesat pina la terminarea examenului! daca aveti apa, suc sau papa la voi le lasati pe dulap!!!
- start the tutorial!!!! e important deoarece daca nu o faceti examenul se incheie!!!!! aveti 1 minut pentru a incepe tutorialul!
- in timpul tutorialului, eu nici nu l-am bagat in seama pina nu am rezolvat asta, a pus pe ciorna Planning Processes in ordine, formulele cu EV, BAC, ETC si EAC, cea de la comunicare si citeva lucruri pe care nu eram sigur ca mi le voi aminti dupa 2 - 3 ore de stres. Astea mi-au luat 8 minute. Apoi in 3 minute m-am uitat peste tutorial, e bine sa te uiti totusi peste el ca iti povesteste unde si cum sint butoanele, etc (nu arata la fel ca la Rita dar sint similare). Mi-au mai ramas 2 - 3 minute pe care le-am folosit sa ma calmez, relaxez si sa ma concentrez;
- start the exam!
- cititi cu ATENTIE intrebarile si daca aveti dubii, marcati raspunsul cel mai probabil si apoi marcati intrebarea pentru review (daca doar marcati intrebarea fara sa marcati un raspuns, la intoarcere raspunsurile nu mai au aceeasi ordine ceea ce te poate duce in eroare)
- nu va panicati!
- 100 de intrebari ATENT citite in 1h30 minute cu 10 minute pauza e OK! dupa 3h am avut 200 de intrebari cu raspunsuri.
- am mai luat o pauza de 5 min si am revenit pentru review
- la iesirea si intrarea in sala, dupa ce iti iei pauza, esti contorlat ca la inceput: buzunare, detector de metale, semnezi de iesire si pui ora, semnezi de intrare si pui ora.
- folositi pauzele pentru toaleta, apa, aerisire dar fara a iesi din centru (au camere peste tot) eu m-am dus doar pina la usa (WC-ul este la parter iar sala de examinare este la subsol. puteti vizita centrul in timpul saptaminii sa va familiarizati (asta mi-a zis supraveghetoarea de acolo cind am plecat!)
- acum ca au trecut 3 ore si 5 minute, sinteti relaxati, treceti la review caci mai aveti 50 - 54 minute. Eu am avut marcate doar 18 intrebari am schimbat raspunsul la 14 (si erau citeva flagrante!!!)!!! dupa aceea am mai avut timp sa mai recitesc 40 de intrebari si am mai schimbat 1 raspuns.
- cind mai aveam 20 secunde am dat end si m-am uitat lung si intrebator la ecranul alb din fata mea...nu se intimpla nimic. am crezut ca s-a blocat si ca am festelit-o... in plus aveam niste emotii rele rau de tot...au fost cele mai lunigi secunde din viata mea....
- nu am raspuns la survey....
- am citit de 3 ori pe ecran: Congratulations for passing......apoi "next"...si " summary si " next" si "end" 
- cind plecati de acolo nu uitati sa va luati hirtia cu timbrul sec ce atesta faptul ca ati luat examenul!!!!

In concluzie: examenul e de trecut daca te concentrezi, esti motivat si ai citit cum trebuie.
Intrebarile: intre PMP si SuperPMP, ma felicit ca am facut si SuperPMP-ul! Am intilnit si intrebari foarte aproape de Rita. Am intilnit si intrebari de recunoastre a unor tabele de pe la risc, am avut de interpretat grafice de timp si cost, au fost destule critical path, am refolosit o diagrama de vre-o 3 ori, am avut intrebari "wordy", etc. Daca veti face cursul Exam Prep veti intelege mai multe din acestea si veti avea si mai multe trucuri.

Un lucru important in timpul studiului sau cel putin in ultimele 2 saptamini: mi-am rugat familia sa ma lase sa ma pregatesc, le-am explicat ca este foarte important pentru mine sa iau acest examen, nu am lasat pe nimeni sa ma deturneze de la scopul meu, cind studiam mi se rupea de telefoane, prieteni, Facebook, filme sau seriale sau orice ar fi putut interfera cu invatatura. 
Daca va faceti un plan de studiu, tineti-va de el si ginditi-va ca e PROIECTUL vietii voastre!!! De fapt voi sinteti deja project manageri, va trebuie doar certificarea, ...conform PMI, pentru acest lucru!!!

BAFTA!!! ..si inca ceva: trebuie sa aveti ATITUDINEA potrivita!

45 de comentarii:

  1. multumesc de informatii si eu ! chiar aveam nevoie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr adevar se poate dak vrei..si poti..:) multa bafta tuturora..

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant rau acest articol,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  4. multu succes in continuare pentru ca e foarte interesant articolul tau

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru k ai trecut examenull!:)bafta celor kre vor sa l treaca..

    RăspundețiȘtergere
  6. exact la fel ma comport si eu cand trebuie sa invat, si stiu ca viitorul meu depinde de examenul pe care trebuie sa il dau!

    RăspundețiȘtergere
  7. Consider ca sunt niste informatii foarte folositoare!!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca esti pregatit poti trece peste multe obstacole!!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca esti pregatit poti face orice...:)

    RăspundețiȘtergere
  10. nu stiam despre aceste lucruri...interesant!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai...daca la noi studentii regula e invata decat cu o zii 2 inainte de examen...:| ..normal ca ne plangem ca sunt grele si nu le luam..:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo!:) Asa face un om care vrea cu adevarat sa reuseasca ceva:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai avut ceva de invatat pentru asta...

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine alegeri politica politie ford campanie copii initiativa primar abuz bani etc greva idee orfani primarie Tebea Viena bucuresti carburant gropi iarna presedinte sarbatori vacanta EURO administratie an nou atitudine iluzii banci canal concediu parcare regula revolutie soferi trafic trainer turism vot zapada ajutor calatorii calculatoare case circulatie civilizatie cluburi concert craciun emigrare fitze gunoi idei oameni obisnuinta onoare paracre penibil ploaie respect spital taxe vecina 2012 ANRSC Austria Bon Jovi Brasov Delta Elevetia Goana dupa bani si uciderea sperantei... PMP Project Management RADET ac/dc administratia financiara aeroport afacere amenda amuzament artificii auto b-max biserica blog boicot bucovina campionat capusa capuse cirnati combustibil competitie comunism concurs constructii contrasens curs dezvoltare personala diacritice distractie diverse drumuri dupa bloguri echipa evaziune evenimente examen exempu fericire festival fonduri formator fotbal frumos fun furaciune google hotel parc idiot ilegal impozite impresii inmatriculare auto intilnire iubim 2 roti lansare laser lege leme lucru mall mamaia manuale masini minciuna mobilizare muzica nesimtire nudism olanda oras parfum party plimbare plopi pret primavara proprietate privata protest rabla radar rcs&rds referendum reparatii resemnare rest romania rutiera sanatate scoala scumpire semne serbare sex sfirsit sindicat spam sport strzi talon teama tehnologie televiziune timp liber unu mai vaccin valea screzoo valvoline viata weekend