joi, 8 martie 2012

Sanzienele de la Tebea

Sint convins ca multi dintre voi se vor mira ca am abordat acest subiect asa ca va spun de la inceput ca subiectul mi-a fost sugerat de montajul Unchiul Dan atasat aici si pe care va rog sa il urmariti cu rabdare pina la capat. Filmarile sint facute la Tebea, un loc atit de drag mie si familiei noastre. "Actorii" sint vecinii si prietenii nostrii de acolo carora le multumesc pentru acest cadou.

"Sanzienele sau Dragaica - Solstitiul de vara, ziua cea mai lunga a anului dupa care incepe sa scada putin, cate putin, cu cat sare cocosul de pe pragul casei sau cu cat se misca puiul in gaoacea oului a fost determinat empiric prin observarea atenta a reperelor terestre, in special a bioritmurilor stabile ale unor plante (sanziana sau dragaica), pasari (cucul), insecte (licuricii), si cosmice (rasaritul sau asfintitul astrilor si constelatiilor). " - mai multe detalii se gasesc aici.

Abordez subiectul pentru ca in urma vizionarii montajului mi-am dat seama ca avem niste traditii si obiceiuri pe care le pierdem incet incet si pe care nu mai are cine sa le transmita mai departe. Sint convins ca astfel de documente ar trebui arhivate si  predate cumva mai departe generatiilor viitoare.

Stiu ca s-au facut documentare si ca s-au facut emisiuni la diverse televiziuni dar acestea nu ajung la publicul larg decit intr-o masura foarte mica. In acest moment, in care tehnica si internetul ne omoara zilele, cred ca ar fi ideal sa incercam sa redirectionam aceste documente catre aceste medii si sa le facem publicitate in rindul tinerilor. Este evident ca in societatea moderna in care ne desfasuram nu se vor apuca tinerii din fata calculatoarelor sa faca aceste lucruri, sau sa se apuce in fata blocului sa-si manifeste traditiile invatate de pe internet, dar macar ar trebui sa stie despre ele.

In masura in care voi avea timp si in masura in care voi reusi sa mai intru in posesia unor documente de acest gen , vi le voi impartasi si voua. Asta este atitudinea mea, voi ce atitudine aveti?

3 comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult ce ai postat, ador emisiunile astea...chiar zilele trecute am vazut ceva de genul la Tvr, ma bucur ca se mai fac inca emisiuni asa!din pacate usor usor se pierd traditiile care ne fac unici ca popor...

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-am pus si eu anul acesta sub perna floricica de sanziana dar la mine nu a avut nici un efect :(

    RăspundețiȘtergere
  3. eu nu mi-am pus niciodata flori sub perna,nu am tinut cont de acest lucru..

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine alegeri politica politie ford campanie copii initiativa primar abuz bani etc greva idee orfani primarie Tebea Viena bucuresti carburant gropi iarna presedinte sarbatori vacanta EURO administratie an nou atitudine iluzii banci canal concediu parcare regula revolutie soferi trafic trainer turism vot zapada ajutor calatorii calculatoare case circulatie civilizatie cluburi concert craciun emigrare fitze gunoi idei oameni obisnuinta onoare paracre penibil ploaie respect spital taxe vecina 2012 ANRSC Austria Bon Jovi Brasov Delta Elevetia Goana dupa bani si uciderea sperantei... PMP Project Management RADET ac/dc administratia financiara aeroport afacere amenda amuzament artificii auto b-max biserica blog boicot bucovina campionat capusa capuse cirnati combustibil competitie comunism concurs constructii contrasens curs dezvoltare personala diacritice distractie diverse drumuri dupa bloguri echipa evaziune evenimente examen exempu fericire festival fonduri formator fotbal frumos fun furaciune google hotel parc idiot ilegal impozite impresii inmatriculare auto intilnire iubim 2 roti lansare laser lege leme lucru mall mamaia manuale masini minciuna mobilizare muzica nesimtire nudism olanda oras parfum party plimbare plopi pret primavara proprietate privata protest rabla radar rcs&rds referendum reparatii resemnare rest romania rutiera sanatate scoala scumpire semne serbare sex sfirsit sindicat spam sport strzi talon teama tehnologie televiziune timp liber unu mai vaccin valea screzoo valvoline viata weekend