luni, 19 aprilie 2010

... de primavara

Am fost mereu impresionat de vigoarea cu care natura o ia de la capat de fiecare data in fiecare primavara. Imi place sa ies dimineata in balcon si sa vad cum a mai aparut un pic de verde in gradina. Ma bucura acest verde crud si imi clateste retina galbenul si albul florilor de primavara. Ma uit un pic mai departe si vad magnoliile care sint apropae pe trecute iar de sub frunze verzi ghicesc cu iese la iveala liliacul. Dupa ce infloreste liliacul primavara e in toi. Atunci stiu ca in curind vine caldura si vara.

Mai sint si alte semne ale primaverii care nu sint atit de imbucuratoare dar pe care le observ din plin: odata cu schimbarea cauciucurilor la masina si trecerea la cele de vara am inceput sa simt urmele iernii si trecerea violenta prin gropi si santuri. Unele le stiu. Sint acolo, ca si gradina mea din fata balconului, de multa vreme. Le-am invatat pe dinafara. Ba chiar sufar cind dispare cite una sau cind prin alipire la o groapa alaturata se transforma in ceva ce eu nu mai cunosc....

Apoi sint vinzatorii ambulanti de pe marginea drumului. Mi-au lipsit si acestia. De fapt cred ca mi-a lipsit aerul de tirg de tara unde pe marginea ulitei principale fiecare precupet isi asterne un pled si pe el pune legume, fructe, brinza, oua sau diverse acareturi care nu-i mai folosesc in ograda. Diferenta o face asfaltul trotuarului care a inlocuit colbul in rest aceleasi imbieri "2 la cinci lei sau trei la 2 lei"....si toate astea completate de megafonul care anunta ca in cartier a venit circul...marele circ unde poti vedea animale exotice si acrobati!

Merg mai departe si admir cum edilii s-au intrecut in a planta flori pe marginea drumului. Pacat ca sint pline de praf si ca rosul aprins al lalelelor s-a transformat intr-un visiniu greu de descifrat si greu de imaginat ochiului. Nu mai vorbesc de bancile care sint si ele in asteptarea unei vopsele. Dar nu este peste tot asa: am stat deunazi de vorba cu un coleg si mi-a relatat ca i se asfalteaza strada. Minunat, am zis eu. Da, a zis el dar strada mea nu trebuia sa fie asfaltata caci fusese asfaltata acum un an si nu avea nici o problema. Si atunci inteleg ca primavara se numara si contractlele. Si daca vrei sau nu strada ta se asfalateaza pentru ca trebuie luati bani. Ce daca alte strazi au nevoie de asfalt, ce nu sint si pomi care rodesc o data la trei ani?

In fine, nu trebuie sa observ toate astea. le stiu. Insa imi face bine sa ma aduc pe balcon si sa incerc sa aud cum creste iarba. Iarba plantata de mine in gradina adepeului, pentru ca asta a fost atitudinea mea la indiferenta lor.

Miine va fi inflorit liliacul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete

atitudine alegeri politica politie ford campanie copii initiativa primar abuz bani etc greva idee orfani primarie Tebea Viena carburant gropi iarna presedinte sarbatori vacanta EURO administratie an nou atitudine iluzii banci bucuresti canal concediu parcare regula revolutie soferi trafic trainer turism vot zapada ajutor calatorii calculatoare case circulatie civilizatie cluburi concert craciun emigrare fitze gunoi idei oameni obisnuinta onoare paracre penibil ploaie respect spital taxe vecina 2012 ANRSC Austria Bon Jovi Brasov Delta Elevetia Goana dupa bani si uciderea sperantei... PMP Project Management RADET ac/dc administratia financiara aeroport afacere amenda amuzament artificii auto b-max biserica blog boicot bucovina campionat capusa capuse cirnati combustibil competitie comunism concurs constructii contrasens curs dezvoltare personala diacritice distractie diverse drumuri dupa bloguri echipa evaziune evenimente examen exempu fericire fonduri formator fotbal frumos fun furaciune google hotel parc idiot ilegal impozite impresii inmatriculare auto intilnire lansare laser lege leme lucru mall mamaia manuale masini minciuna mobilizare muzica nesimtire nudism olanda oras parfum party plimbare plopi pret primavara proprietate privata protest rabla radar rcs&rds referendum reparatii resemnare rest romania rutiera sanatate scoala scumpire semne serbare sex sfirsit sindicat spam sport strzi talon teama tehnologie televiziune timp liber unu mai vaccin valea screzoo valvoline viata