duminică, 29 august 2010

Pe unde am fost ... Bucovina

Ieri dimineata in timp ce urmaream masina de gunoi care lasa mirosuri pestilentiale in urma cind colecta gunoaile noastre cele de toate zilele si in timp ce se scurgeau din ea diverse sucuri greu mirositoare, mi-am adus aminte ca am ramas dator cu povestirea vacantei din Bucovina.

Asa cum am mai spus si in relatarea anterioara am avut o vacanta deosebita in Bucovina. Mai mult decit atit am inteles ca sint multi romani, printre care ma numar si eu, care conosc mai bine Venetia, Paris sau Londra decit alte orase din tara noastra cea de toate zilele...cea care ne ofera minunate surprize si locuri la fiecare rasarit de soare.

Excursia in Bucovina a inceput cu plecare de pe litoral. Pe deoparte m-am bucurat ca plec de acolo caci devenise extrem de aglomerat dar pe de alta parte am fost trist deoarece marea, soarele si sarea sint o parte din energia de care eu am nevoie pentru a trai in cotidian.

Drumul catre Arbore a fost un drum destul de frumos, prin cimpie, cu lanuri de floarea soarelui de-a stinga si de-a dreapta drumului, cu sosele cit de cit bune, fara multe gropi si fara incidente. M-am mai suparat din cind in cind "italienii" si "englejii" intorsi de la munca ce se dau smecheri pe sosele...dar si asta e o normalitate in tara noastra.

Dupa circa 8 ore de condus, am ajuns la Casa Glabena unde ne astepta doamna Maria. Trebuie sa mentionez ca stiam despre acest loc prin amabilitatea unui coleg de pe ClubFORD. Odata ajunsi acolo am fost "preluati" de doamna Maria care ne-a pus dinainte mincare, visinata si apa rece de fintina pentru ca eram veniti dupa drum lung. Ca sa fac o scurta descriere a pensiunii as spune doar atit: nu este pentru fandositi, daca vrei 4 stele mergi mai departe, trebuie sa intelegi ca vei deveni membru al familiei, vei minca mai mult decit iti vei fi dorit, te simti ca acasa...

Dupa ce a doua zi ne-am luat o zi de pauza, caci vorba ceea "cade omul din pom si se odihneste..." am pornit in a vizita minastiri. Nu ne-am lacomit si sfatuiesc pe toti cei care vor dori sa viziteze locurile acestea sa faca la fel: 2 minastiri pe zi este fix cit trebuie ca sa iti ramina ceva in creieri si sa nu se amestece totul ca intr-o omleta sau salata orientala. Am fost incintati de Dragomirna, Sucevita si Moldovita. Am fost dezamagiti de cit de comerciale au devenit Putna si Voronetul, niste industrii ale cartilor postale, kitchului si lipsei de consideratie fata de valoarea istorica a monumentului si am fost dezamagit ca din cele douazeci si ceva de morminte din Putna numai al lui Stefan era impodobit si marcat. Oare ceilalti de alaturi, stinga, dreapta nu ar merita aceeasi onoare? Oare sotia lui nu a fost si ea o personalitate? Dar ceilalti, Bogdan...etc?

Am descoperit ca Arbore si Solca au un parfum aparte si sint departe de a fi devenit "puncte de vinzare" a istoriei minastirilor din Bucovina. Am vizitat cetatea de scaun a Sucevei care nu m-a impresionat foarte tare, poate pentru ca am comparat-o un pic cu Castelul de la Hunedoara care este mult mai bine intretinut si mai bine explicat.

Am petrecut astfel o saptamina minunata in Bucovina. O saptamina in care televiZUINILE de stiri latrau ca sint inundatii si ca sint nenumarate nenorociri acolo...acolo unde eu am fost si nu le-am vazut.....in fine....Nu stiu cine are actiuni in alte tari sau pe litoralul vecinilor nostrii...

Acum stau si gindesc la rece si pun aceleasi intrebari: cind ati fost sa vizitati Romaina? Cind ati fost sa incercati sa va simtiti bine in Romania? CInd ati vrut sa vedeti si partea alba a turismului romanesc? Cind ati vrut sa fiti indulgenti cu ceva care incerca sa scoata capul la suprafata sau cu un copil care invata sa mearga?

Sa criticam sintem buni cu toti, sa facem ceva constructiv....mai incet! Eu dupa acest concediu voi da o alta sansa turismului din Romania, este atitudinea mea! Doresc sa vad si Disneyleand dar vreau sa vad si Dunarea la Cazane! In septembrie voi merge la Cazane, Disneyland-ul mai poate sa astepte....el este artificial si va fi intotdeauna acolo.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete

atitudine alegeri politica politie ford campanie copii initiativa primar abuz bani etc greva idee orfani primarie Tebea Viena carburant gropi iarna presedinte sarbatori vacanta EURO administratie an nou atitudine iluzii banci bucuresti canal concediu parcare regula revolutie soferi trafic trainer turism vot zapada ajutor calatorii calculatoare case circulatie civilizatie cluburi concert craciun emigrare fitze gunoi idei oameni obisnuinta onoare paracre penibil ploaie respect spital taxe vecina 2012 ANRSC Austria Bon Jovi Brasov Delta Elevetia Goana dupa bani si uciderea sperantei... PMP Project Management RADET ac/dc administratia financiara aeroport afacere amenda amuzament artificii auto b-max biserica blog boicot bucovina campionat capusa capuse cirnati combustibil competitie comunism concurs constructii contrasens curs dezvoltare personala diacritice distractie diverse drumuri dupa bloguri echipa evaziune evenimente examen exempu fericire fonduri formator fotbal frumos fun furaciune google hotel parc idiot ilegal impozite impresii inmatriculare auto intilnire lansare laser lege leme lucru mall mamaia manuale masini minciuna mobilizare muzica nesimtire nudism olanda oras parfum party plimbare plopi pret primavara proprietate privata protest rabla radar rcs&rds referendum reparatii resemnare rest romania rutiera sanatate scoala scumpire semne serbare sex sfirsit sindicat spam sport strzi talon teama tehnologie televiziune timp liber unu mai vaccin valea screzoo valvoline viata